Tuesday, March 31, 2009

מספר מאמרים - רשתות חברתיות והשפעתם על הלמידה


היי כולם -
מצאתי מספר מאמרים שיכולים לעזור למצוא רעיון לתזה בתחום הפסיכולוגיה של משתמשי הרשת - ובכלל לתזה אותה אני רוצה לבצע:

http://muse.jhu.edu.ezproxy.openu.ac.il/journals/eservice_journal/v001/1.3chang.html
המאמר מסביר על הקשר בין רשת חברתית ולבין השגי הלימודים בסביבה רב תרבותית. (כמו הסביבה בה אני עובד).
המאמר נשמע מעניין מאוד - ומאוד רלוונטי - צריכים לבחון את הרלוונטיות שלו לפסיכולוגיה של המשתמשים - ולראות כיצד הרעיונות במאמר משתלבים בפועל בפרויקטים אותם אני מריץ.(Chang,Lim 2002).

מאמר מעניין אליו הוא מפנה - היינו של Walter שבחן את המשמעות של פרמטרים חברתיים (כנראה לא ממוחשבים) והשפעתם על הלמידה.Walther, 1995


http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.109.5647&rep=rep1&type=pdf
מאמר מרתק על הקשר בין תקשורת בין תלמידים לבין למידה - עם גראפים ונראה דיי מקצועי. צריכים לחקור מעט יותר על המאמר הזה - בהחלט פותח דלתות ומגלה שהתחום נחקר כבר לפחות באופן בסיסי.

http://muse.jhu.edu.ezproxy.openu.ac.il/journals/pedagogy/v002/2.2ewald.html
הקישור מפנה למאמר אשר בו מספרים על הקשר הפסיכולוגי כאשר נמצאים ברשת חברתית במסגרת לימודית - מעניין לקרוא.

:),
רועי שילו.




הדקוטורט, התזה והעבודה הסמינריונית

היי כולם - שוב,

אשתמש בבלוג גם כמקום בו אני שומר תובנות לגבי הדוקטורט \ התזה והעבודה הסמינריונית - אתחיל בהיסטוריה קצרה - ולאחר מכן במטרת הד"ר \ תזה עבודה סמינריונית - ואז למשפט אותו רציתי לרשום.

אני בוגר תנועת הנוער "השומר הצעיר" וכבר אז - בכיתה י' - חשבנו להקים תנועת נוער באינטרנט - ברוח הטכנולוגיה החדשה - כך לאחר 10 שנים מצאתי את עצמי מנהל מערכות מידע של תנועת הנוער הטכנולוגית הראשונה ("תכנית נטע" - כדי לחפש עליהם באינטרנט), ומקים תנועות נוער כאלה ואחרות ברחבי המזרח התיכון ואפריקה במסגרת עמותה שנקראת ITCommunities.

עד כה, צברתי שנים של פרקטיקה בתחום רשתות חברתיות, שילוב טכנולוגיה בחינוך והטמעת והתאמת פתרונות Open Source ו Web 2.0, אך עדיין לא צברתי מספיק ידע אקדמי בעניין - ולכן אני מכוון כי הדוקטורט שלי יהיה בתחום ויהוו (אם קצת מזל) פריצת דרך או לפחות התקדמות מזערית כלשהי.

כיום אני עובד על הסמינריון הראשון - בפסיכולוגיה של משתמשי הרשת (שבגלל קורס זה פתחתי גם את הבלוג) - ובמסגרת הבלוג אכתוב מספר הגדרות, משפטים וציוני דרך - בדרך לגיבוש הסמינריון - והתחלת Reference-ים בשבילו.

אז במהלך קריאתי, ניתקלתי בהגדרה מעניינת לקבוצה:
"קבוצה מוגדרת באופן כללי כיחידה חברתית בת שלושה אנשים או יותר, שמקיימים ביניהם יחסי גומלין, שיש להם לפחות מטרה משותפת אחת, שמערכת היחסים ביניהם יציבה ומבונית, שיש ביניהם תלות הדדית ושתופשים עצמם כחלק מהקבוצה" (Baron, Byrne,1994) מתוך חוברת הקורס של האונ' הפתוחה.

"הגדרה של קבוצה וירטואלית היא אוסך של אנשים המנהלים ביניהם תקשורת בסביבה מתוקשת וסביב מטרות משותפות. התקשורת בין חברי הקבוצה מתבצעת בתיווך טכנלוגיות תקשורת, ופועלת מכוחה של מערכת נורמות וכללים אתיים המגדירים את טבי התקשורת בין חבריה." ( Preece, Maloney-Krichmar & Abras, 2003) גם כן הועתק מחוברת הקורס של האונ' הפתוחה.

ערב טוב,
רועי שילו.




Monday, March 30, 2009

בית הספר העמלני - בתל אביב

ערב טוב כולם,

במסגרת לימודי באוניברסיטה הפתוחה - לתואר שני בשילוב טכנולוגיה בחינוך - ובמסגרת הקורס סוגיות בפסיכולוגיה של משתמשים ברשת - נדרשנו (והמליצו לנו) לכתוב בלוג על כל העולה על רוחנו.

עד עכשיו לא ניהלתי בלוג בצורה רצינית, ובהחלט התנסות ראשונה מרתקת - בעיקר בשל החשיפה הגרורה במסגרת הבלוג.

חיכיתי עבור כתיבת הרשומה הראשונה בבלוג - לסיום ספר שאני קראתי - על בית הספר העמלני הראשון בתל אביב (בשנת תרפ"ב - תרפ"ג) - שמו היינו "הניסיון הראשון" מאת "יהודה רון פולני" - בהוצאת "אוצר המורה" הודפס ב1961.

את הספר קניתי בעיר פתח תקווה - בחנות בשם "אורבך ספרים" - שם מוכרים ספרים מדהימים, יד שניה כמובן, ב5 שקלים - ובהחלט אפשר למצוא (ומצאתי) אוצרות גלומים.

הספר היינו על הניסיון הראשון להקמת בית ספר עמלני בתל אביב - בית ספר פתוח \ דמוקרטי מבוסס על חופש בחירה ומאמין בחירות הילד להתפתח בקצב שלו - ללא לחצים מהסביבה. ניסיון זה נעשה עוד לפני שפיאז'ה \ ברונר וחברינו חשבו ופרסמו את עבודתם על חינוך קונסטרוקטיביסטי - ועדיין ניתן למצוא הרבה מן המשותף בין שתי הגישות.

הבסיס של בית הספר היה פעילות במשק - בחי ובצומח - על בסיס זה למדו הילדים קריאה \ כתיבה \ חשבון והעשירו את עולמם התרבותי ערכי - קריאה של ניסיון כן ואמיתי, נטוראליסטי ואותנטי הייתה חוויה מרתקת - הגישות החינוכיות והביקורת העצמית (לטובה ולרעה) אשר מתוארים בספר - מספקים נקודת מבט ייחודית על העולם המתהווה ביישוב היהודי מחד, בשיטות החינוך, בתרבות היהודית (החילונית) והישראלית המתהווה מאידך.

הדבר שמשך אותי בספר - זה בעיקר איש החזון - יהודה רון פולני - אשר פעל נמרצות להגשים את חזונו על אף הקשיים ועל אף הכשלונות שבדרך. מכל אות, מילה ומשפט מריחים את ריח ארץ ישראל של פעם - לפני החומרנות בה אנו שופעים וכשלאידיאלים היו ערכים ואפשר היה לקנות איתם במכולת. אותה רוח צריכה לחזור גם בימינו ואפילו אם רק כגיבורי תרבות - אם לא כיישום בפועל בעולם משתנה.

הספר אינו רשום כרומן - ואינו ערוך כספר קריאה רגיל - אלה בעיקר כיומן (אולי בלוג??) וסיכומים של אותם אירועים תוך שיקוף המציאות דרכם.

כמובן - שיש לי המלצות רבות על ספרים נוספים - ובכלל דברים נוספים לכתוב, אך נשאיר מעט לפעם הבאה - כמובן שהמלצות לספרים בתחום - יהיו ברוכות (בדיוק סיימתי את הספר ואני מחפש ספר חדש לקריאה)

:),
רועי שילו.